Wat een geweldig CDA-congres op 4 februari in Amersfoort! Ik, en velen met mij, hebben genoten van de goede aandacht voor de provincies, de geweldige lijsttrekkers, het enthousiasme van onze voorzitter Hans Huibers en de fantastische presentatie van Pieter Heerma. Geweldig, ‘een tien’, trots op de analyse en de voorgenomen richting: “Voor heel Nederland!”

30 jaar neoliberale keuzes
De afbeeldingen in het gepresenteerde rapport spreken voor zich en geven het beeld van de ontstane onrechtvaardigheid in ons land, na 30 jaar neoliberale keuzes die ieder op zich logisch leken vanwege de aandacht voor het hoogste rendement, maar die voor veel mensen desastreus hebben uitgepakt. Niet alleen is er een gebrek aan voorzieningen in de regio, ook de hoge huizenprijzen in de steden maken het wonen onhaalbaar voor de oorspronkelijke bewoners, de leraar of politieagent die in de stad willen werken.

Nederland mag geen land zijn dat alleen maar goed is voor mensen die het al goed hebben.

Opdracht

Nederland mag geen land zijn dat alleen maar goed is voor mensen die het al goed hebben. Dat is voor het CDA geen constatering, maar een opdracht. Eenheid in verscheidenheid is het karakter van Nederland. Dat is het altijd al geweest. De aanpak van lokale en geografische ongelijkheid heeft maatwerk nodig en de moed om groot te denken. In het besef dat je, wat in dertig jaar van markt- en rendements-denken is scheefgegroeid, niet met de druk op één knop herstelt. Het rapport komt met voorstellen om het roer om te gooien en nieuwe kansen te creëren voor stad en regio. Het is tijd om stad en land samen te brengen. Dat is ons plan Voor Heel Nederland.

Eén CDA
We mogen ons weer één CDA voelen met dit plan voor een rechtvaardiger Nederland en een beter klimaat voor onze samenleving. Anders kijken, politiek vanuit het hart, dat is wat Pieter Heerma ons weer liet voelen. Dat is ook waar de lijsttrekkers van de provincies hun handtekening onder hebben gezet.

Samenwerking met alle ‘middenpartijen’ is wenselijk en nodig.

Daarbij is het mooi dat een krachtige samenleving van vrijwilligers, verenigingen, ondernemers en burgers die naar elkaar omkijken, er ook voor kan zorgen dat we met elkaar, vol overtuiging gaan voor een beter klimaat van onze planeet. Hier kunnen de provincies en de waterschappen, met onze kundige mensen, in samenwerking met gemeenten, landelijke en Europese overheden een wezenlijke bijdrage leveren aan de veranderingen die nodig zijn. Samenwerking met alle ‘middenpartijen’ is daarbij wenselijk en nodig. Het rapport Voor Heel Nederland, met een visie van 12 concrete toekomstplannen, biedt hier een goede basis voor.

Compassie
Politiek vanuit het hart is niet alleen nodig voor een rechtvaardiger Nederland met minder regionale ongelijkheid, het is vooral ook nodig voor het adresseren van andere moeilijke vraagstukken zoals vluchtelingen, klimaat, energietransitie, complexe regelgeving en systemen, en polarisatie. Politiek vanuit het hart maakt het mogelijk te zoeken naar de samenwerking, oplossingen te vinden vanuit compassie, en níet met een ‘eigen volk eerst’ verhaal, niet met een muur om Europa zonder realiteitszin.

Voor Heel Nederland wordt dan een plan voor een beter klimaat van de samenleving én van de planeet. En vervolgens ook een plan voor een beter klimaat van internationale samenwerking. Een plan voor acceleratie van eerlijke oplossingen. Een plan voor het bouwen van een héél Nederland, zij aan zij, met de vlaggen rechtop.

Gert-Jan van Dommelen is CDA-lid in Huizen en actief bij CDA Midvoor.