Is een oorlog met Rusland nog te voorkomen? Niet als je het aan Mark Rutte vraagt, of aan de oud-generaals die tegenwoordig iedere week wel op tv lijken te verschijnen. Het is Poetin die de wereld instabieler maakt, toch? Het enige dat wij kunnen doen om een groter conflict te vermijden is ons bewapenen en hopen op het beste. Mentaal voorbereiden, dat moeten we. Maar is dat onze enige optie? Is het echt zo dat iedere poging tot diplomatie richting Rusland nu gelijk zou staan aan de manier waarop het Westen Adolf Hitler voor een tijd zijn gang liet gaan?

Is het echt slecht om toenadering te zoeken?

Gewelddadige tijden
Rusland is Oekraïne binnengevallen, dat is waar. Poetin zag dat Amerika dat land in haar militaire kamp wilde brengen en om dit te voorkomen koos hij ervoor om een inval te doen. Amerika zou, vanuit Oekraïne, immers relatief gemakkelijk haar eigen inval in Rusland hebben kunnen doen en in Poetins hoofd zou dat ook gaan gebeuren. Poetin is dus schizofreen; zo lijken wij het over het algemeen te zien. Het Westen zou nooit zomaar een aanval op Rusland hebben beraamd, toch? Echter, hebben wij niet eerder, in deze eeuw zelfs, andere landen aangevallen? En onder valse voorwendselen? Irak kreeg een inval te verduren, simpelweg omdat er daar een dictator aan de macht was.

“In het Westen zijn we erg trots.”

“Dat was heel anders”, is misschien het bezwaar. “Want Poetin heeft kernwapens en hij zou moeten weten dat we hem daarom niet aan kunnen vallen”. Maar worden kernwapens nog wel bij onze beslissingen meegewogen?

Onze fouten
In het Westen zijn we erg trots. Wij wonnen de Koude Oorlog, dus is ons politieke systeem, de liberale democratie, het enige dat legitiem is. Maar wat als een groot deel van de wereld het niet zo ziet? Wat als we te vaak een ‘illegitieme’ regering omver hebben geworpen?

Poetin zou nooit hebben toegestaan dat Oekraïne in een ander kamp dan het zijne kwam, dat is waar. Maar hebben wij geen kans laten liggen door niet ook Ruslandbij ons kamp te betrekken? “Poetin zou geen tweede viool hebben willen spelen voor de Amerikanen” is het bezwaar daartegen misschien. Maar hij doet nu hetzelfde voor de Chinezen. Was er echt geen kans om een goede relatie, zelfs een bondgenootschap met Rusland te vormen?

“Was er echt geen kans om een goede relatie, zelfs een bondgenootschap met Rusland te vormen?”

Is het, misschien, niet ook de onzekerheid van de Amerikanen geweest waardoor een ander machtig land (met meer kernwapens) er in ons kamp niet bij paste?

Kerst 2024
Op dit moment worden we, als burgers, klaargestoomd voor oorlog. Die oorlog wordt aan ons uitgelegd als een strijd tegen dictatuur en tegen mensen die niets anders begrijpen dan geweld. We geven geld aan Oekraïne, dat Oekraïne weer uitgeeft aan Amerikaanse wapens en we hopen dat de regering van Poetin zo ten val zal komen. Dit is wat wij juist vinden, maar is dit het beste dat we kunnen doen? Wie heeft er baat bij als Poetin ten val komt en er chaos uitbreekt in Rusland, de grootste kernmacht op Aarde? Het antwoord is niemand, maar daar staan we niet bij stil.

De boodschap van dit stuk is niet dat we gemakkelijke tijden tegemoet gaan, of dat het goed was hoe we ons leger hebben uitgekleed. Maar laten we niet doen alsof het slecht is om vrede te sluiten.

Het zou ons, in deze tijd van het jaar, sieren.

Moos van Dorp is redacteur bij Christendemocraat.nl, filosoof en werkzaam op een biologische boerderij. Hij begint volgend jaar zijn masterstudie in religiewetenschappen.