Op 9 november is het weer zover: het partijcongres van het CDA. Er staat één resolutie op de agenda: ‘Langstudeerboete is verleden tijd’ van het CDJA. De gehele resolutie is terug te vinden op blz. 44 en 45 van de vergaderstukken. Op Christendemocraat.nl geven wij indieners de mogelijkheid hun voorstel toe te lichten. Sebastiaan Lemmens, Politiek en Voorlichting CDJA, stuurde onderstaande tekst in.
Het voorstel tot herinvoering van de langstudeerboete, waarbij studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, 3000 euro extra moeten betalen naast hun collegegeld, ligt opnieuw op tafel. Deze maatregel raakt vooral kwetsbare studenten, zoals zij die door persoonlijke omstandigheden, zoals psychische aandoeningen of mantelzorgtaken, vertraging oplopen. Bovendien worden de opbrengsten van de boete niet geïnvesteerd in onderwijskwaliteit, maar gebruikt als bezuiniging.
Studenten hebben al te maken met hoge schulden door het leenstelsel, stijgende levensonderhoudskosten en beperkte basisbeurzen. De eerdere invoering van de boete in 2012 werd snel afgeschaft vanwege de negatieve impact op studenten, vooral die uit lagere inkomensgroepen. Herinvoering zou de stressniveaus en mentale gezondheidsproblemen onder studenten verhogen, vooral bij degenen met psychische klachten of moeilijke thuissituaties.
Studenten hebben al te maken met hoge schulden door het leenstelsel, stijgende levensonderhoudskosten en beperkte basisbeurzen.
Daarnaast zorgden onderwijsinstellingen er eerder voor dat curricula en examens werden aangepast om studievertraging te voorkomen, wat ten koste ging van de onderwijskwaliteit. Ook bleek de uitvoering van de boete complex en kostbaar, met veel fouten en juridische procedures. Onderzoek toont aan dat afgestudeerden met een brede en diepe academische vorming beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt, terwijl de druk om snel af te studeren deze ontwikkeling belemmert.
Bovendien ontwikkelen studenten die actief deelnemen aan de maatschappij waardevolle vaardigheden. Een boete ontmoedigt deze activiteiten en vergroot kansenongelijkheid. De negatieve ervaringen uit 2012 wijzen erop dat de langstudeerboete onuitvoerbaar en schadelijk is voor zowel studenten als onderwijsinstellingen. Het CDA verzet zich tegen deze maatregel en pleit voor een flexibel en ondersteunend onderwijssysteem waarin studenten zich kunnen ontwikkelen zonder financiële druk.
Dictum
Spreekt uit dat:
- De herinvoering van de langstudeerboete een foutieve maatregel is die de druk op studenten onnodig verhoogt, de onderwijskwaliteit schaadt en kansenongelijkheid vergroot;
- Het CDA zich verzet, en zal blijven verzetten, tegen de herinvoering van de langstudeerboete en pleit voor investeringen in een flexibel en ondersteunendonderwijssysteem dat studenten helpt hun studie succesvol en zonder onnodige financiële druk af te ronden;
- Beleidsmaatregelen gericht moeten zijn op het verminderen van stress en het bevorderen van een inclusieve, kwalitatief hoogwaardige onderwijsomgeving, waarin studenten zich kunnen ontwikkelen tot waardevolle krachten in de samenleving.
Reageren? s.lemmens@cdja.nl