Met het hernieuwde appèl op normen en waarden is het CDA met stip de meest progressieve partij van Nederland en verdiende een eclatante en duidelijke instemming van de kiezer 22 november. De onvermijdelijke vraag is nu wat is er die dag toch zo misgegaan. De nog niet zo ver achter ons liggende jaarwisseling en het geweld richting hulpverleners geeft het antwoord. Een strijdbaar CDA is wat we nodig hebben. Het te lieve neohippie-geneuzel voldoet niet. Dat mist overtuigingskracht. Waarden en normen, maar dan met duidelijke doelstellingen: leiding durven geven.

Grenzen
Dat het zo niet verder kan gaan is evident. Er is een grens aan wat we mogen vragen van de mensen die zich iedere dag tomeloos voor ons allemaal inzetten, zoals zorgverleners en politieagenten. Er is ook een grens aan wat we aan geld kunnen uitgeven, oftewel wat we bereid zijn om te accepteren. Hoeveel procent van ons budget we aan steeds maar meer repressie willen uitgeven. De eerste vraag die we moeten stellen, is wat de oorzaak is van de toenemende behoefte aan politie-inzet en of er misschien niet ook mogelijkheden zijn om te zorgen dat die weer tot acceptabele proporties kunnen worden teruggebracht?

Een strijdbaar CDA is wat we nodig hebben. Het te lieve neohippie-geneuzel voldoet niet.

Is het in dat licht niet vreemd dat niemand op de gedachte komt om de zaken eens om te draaien en in plaats van te accepteren dat we gewoon maar weer een blik agenten, psychiaters, psychologen, begeleiders en wat er in dit kader allemaal op het menu staat opentrekken, we eens kijken wat misschien wel de oorzaak is dat mensen zo extreem ontsporen? Dat weten we bij het CDA. Het is het gebrek aan waarden en normen dat de rem op wangedrag weghaalt. Maar daarmee ben je er niet.

Betrokkenheid
Het is essentieel om nu concrete stappen te zetten om betrokkenheid te vergroten. Het CDA is de partij om mensen aan te moedigen zich in te zetten voor anderen en het algemeen belang, zodat ze zich weer waardevol voelen. Het wijzen naar ‘Den Haag’ lost niets op; er is behoefte aan mobilisatie van de bevolking. In plaats van het nieuwe verdienmodel, de dagelijkse dure reclamecampagnes voor goede doelen, zouden we ons juist moeten richten op het dagelijkse goede doel: ons eigen leven in onze eigen gemeenschap. Het fundament van democratie ligt in het betrekken van de bevolking bij besluitvorming, zowel lokaal als landelijk. Dit bewustzijn groeit, zoals te zien is in recente partijprogramma’s. Het verband tussen oorzaak en gevolg wordt echter vaak over het hoofd gezien, terwijl de maatschappelijke kosten niet alleen financieel zijn, maar ook aanzienlijk in andere opzichten.

Democratie
Het CDA heeft hier al dan niet bewust het voortouw genomen, want alleen door de oorzaken te bestrijden gaan we het probleem oplossen. Het plakken van pleisters is eindig zolang we de infectie niet bestrijden. Dát is waarvoor de christendemocraten de sleutel in handen hebben. Dan moet het alleen wel benoemd worden en moeten we de kiezer duidelijk maken wat het belang van waarden en normen is. Zonder echter onze democratie gezond te maken, is alleen een roep om die waarden en normen water naar de zee dragen.

Het plakken van pleisters is eindig zolang we de infectie niet bestrijden.

Jong geleerd
De reparatie moet beginnen bij de jeugd. Activeer de jeugd door concrete kansen te bieden en betrokkenheid te stimuleren. Bestrijd de invloed van criminelen met programma’s die alternatieven bieden. Creëer gemeenschapszin door lokale initiatieven te ondersteunen en te bevorderen. Helaas is punt één, de invoering van de maatschappelijke dienstplicht tijdens de verkiezingscampagne door het CDA in geen enkel publiek optreden benoemd, terwijl het actueler is dan ooit. Het Europese verkiezingsprogramma van het CDA stipt het ook slechts aan.

Het CDA kiest voor een Europa dat zijn inwoners beschermt. Europa moet zichzelf én haar rechtstaat beter kunnen verdedigen. Dit vraagt om budget en investering. De Baltische staten en Polen geven ons hierin het voorbeeld, door de jeugd hierbij te betrekken. Op die manier is dit een tweesnijdend zwaard.  Met een dienstplicht, ook in Europees verband, zet je de jeugd bij elkaar en versterk je Europa en Nederland. Op deze manier geven we vorm aan waarden en normen, werken we aan de democratische betrokkenheid van de jeugd en investeren we in de toekomst. Een christendemocratisch appèl!

Philip Koudenburg is ondernemer groothandel en distributie van industriële verbruiksartikelen en betrokken CDA-lid.